Home Nieuws

Voeding | Hoe eten zoals een topatleet tijdens de feestdagen

Hoe eten zoals een topatleet tijdens de feestdagen

De feestdagen zijn een periode van gezellig samenzijn met vrienden en familie. Daar hoort traditioneel lekker eten en drinken bij. Hoe kan je eten zoals een topatleet tijdens de feestdagen? Hier volgen alvast vijf nuttige strategieën.

Vermijd grote honger!

Je herkent het wel: ’s ochtends enkel fruit eten, ’s middags enkel soep, om het dan te proberen rekken tot het etentje ’s avonds… Geen al te best idee! Als je met grote honger naar een receptie gaat, eet je vast veel te veel én de verkeerde hapjes. Ga je op restaurant, dan eet je waarschijnlijk het brood (met de boter) dat er ligt, vraag je eventueel nog wat extra én kies je bovendien het minst gezonde van de kaart. De oplossing? Zorg dat je niet met grote honger uit eten gaat. Neem vooraf nog een kom soep, eventueel met een sneetje brood, om je eerste honger te stillen. Wedden dat je gemakkelijker aan de hapjes kan weerstaan?

Weet hoeveel je eet!

Wanneer je gezellig met z’n allen tafelt, alle gesprekken volgt en plezier maakt, heb je vaak niet in de gaten wat je intussen allemaal in je mond stopt. Schenk hier zeker aandacht aan. Kijk naar wat je opschept of wat er opgeschept wordt. Kies bij voorkeur voor veel groenten en vul aan met wat vlees of vis, en een kleine portie koolhydraatrijke voedingsmiddelen zoals pasta, rijst of aardappelen. Beperk sausjes en gefrituurde voedingsmiddelen.

Kijk naar wat je eet! Zo besef je wat en hoeveel je eet, en of je wel degelijk honger hebt. Je verzadigingsgevoel komt gemiddeld pas 20 minuten nadat je eigenlijk voldaan bent. Leg dus af en toe je bestek neer, en gun jezelf even de tijd om te voelen of je nog honger hebt, of eerder zin.

Elk glaasje telt

Een glaasje bubbels zal er op Kerst en Nieuw wel bij horen, en daar is natuurlijk niets mis mee. Let wel op de hoeveelheid alcohol die je drinkt! Alcohol bevat immers veel calorieën: een glaasje cava of champagne levert je reeds 75 à 80 calorieën op.

Je kan in onderstaande opsomming zien hoe het zit met andere drankjes. Het aantal calorieën varieert naargelang het alcohol- en suikergehalte. Hou dus je glas wel in de gaten, want voor je het weet werd er al terug bijgeschonken:

• Cava/champagne - 75 kcal/glas

• Rode wijn - 80 kcal/glas

• Witte wijn - 65 kcal/glas

• Bier - 110 kcal/glas

• Gin-tonic - 120 kcal/glas

• Trappist - 175/250 kcal/glas

Vier geen 14 dagen feest!

Kerstdag en Nieuwjaar, en eventueel de avonden die eraan voorafgaan, zijn feestmomenten. Realiseer je wel dat er zich tussen deze feestdagen een volledige week bevindt. Als je je dus meteen herpakt, zal je tegen Nieuwjaar de eventuele feestkilo’s van Kerstdag alweer verbrand hebben, en hetzelfde geldt nadien.

Verbruik extra calorieën

Misschien heb je wel wat vakantie tijdens de feestperiode? Plan wat extra sportactiviteiten: zo compenseer je alvast de calorieën die je eventueel extra hebt ingenomen. Gewichtstoename is immers alleen mogelijk wanneer je meer calorieën opneemt dan je verbruikt.